Θερινό Σχολείο 2016 - Το poster και η δράση του 3ου ΣΔΕ Θεσσαλονίκης


Το θερινό σχολείο το οποίο πραγματοποιείται στο ΣΔΕ της φυλακής Διαβατών  - Θεσσαλονίκης έχει ως κύριο αντικείμενο την εκμάθηση παρασκευής σαπουνιών καθώς και την παρασκευή υγρού σαπουνιού και άλλων προϊόντων προσωπικής υγιεινής και περιποίησης από ελαιόλαδο, φυτικά προϊόντα και αιθέρια έλαια. Στο θερινό σχολείο συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α και Β κύκλου σε ομάδες.

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργική απασχόληση των κρατουμένων του Καταστήματος, οι οποίοι, όπως συμβαίνει σε όλες τις Φυλακές, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκονται χωρίς κάποια απασχόληση.

Στα πλαίσια του προγράμματος παρουσιάστηκαν διεξοδικά οι μέθοδοι παρασκευής καθώς και οι βασικές αρχές χημείας και περιβαλλοντικής διαχείρισης  που διέπουν την παρασκευή και χρήση σαπουνιών, καλλυντικών και απορρυπαντικών. Παράλληλα παρουσιάστηκαν και εφαρμόστηκαν τεχνικές συσκευασίας και τυποποίησης. Οι εκπαιδευόμενοι παρουσιάζουν υψηλό ενδιαφέρον και ενεργοποίηση τόσο ως προς την εκπαιδευτική διαδικασία  όσο και ως  προς το γνωστικό αντικείμενο του θερινού σχολείου.

Μια παράλληλη δράση η οποία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του θερινού σχολείου είναι η καλλιτεχνική επιμέλεια  των τοίχων του αύλειου  χώρου, προκειμένου να απασχοληθούν δημιουργικά περισσότεροι κρατούμενοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου δε θα μπορούσε να διεκπεραιωθεί επιτυχώς δίχως την άψογη συνεργασία και συμπαράσταση που υπήρξε μεταξύ της διοίκησης και του προσωπικού της Φυλακής Διαβατών. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί επίσης και η διάθεση των τελικών παραγομένων προϊόντων τα οποία κατόπιν συνεννοήσεως με τους εκπαιδευόμενους και με τη Διοίκηση των φυλακών θα διατεθούν σε κάποιο κοινωφελές ίδρυμα.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τη Δρ Χρυσή Παπαδημητρίου, Δρ Τερέζα Αφράτη  και κα. Ηλέκτρα Λυκιαρδοπούλου με τη συμπαράσταση του Διευθυντή κ. Θεόδωρου Καραγιαννίδη και Υποδιευθύντριας  κας Μαίρης Γκριζου . 

Παρατίθεται ακολούθως σχετικό φωτογραφικό υλικό. 









Γραφιστικές Εργασίες

Γραφιστικές Εργασίες