11 Μαρτίου στο ΣΔΕ των Φυλακών Κορυδαλλού, η πρώτη δράση του Δικτύου, με την παράσταση "Μάρτυς μου ο Θεός"





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 11 Μαρτίου έρχεται η πρώτη πολιτιστική δράση του Δικτύου για τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση στις Φυλακές "Γεώργιος Ζουγανέλης". Ξεκινάμε από τον Κορυδαλλό με Θέατρο. Η παράσταση "Μάρτυς μου ο Θεός", η οποία έκλεψε τόσο τις καρδιές του θεατρόφιλου κοινού, όσο και τις καρδιές των εκπαιδευομένων, στην περσινή της παρουσίαση στο ΣΔΕ των Φυλακών Κορυδαλλού, παρουσιάζεται και φέτος στο Σχολείο στην μνήμη του Δασκάλου μας Γιώργου Ζουγανέλη, που τόσο την αγάπησε και την στήριξε.

Οι συντελεστές της, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, ηθοποιός της παράστασης, Σοφία Καραγιάννη, σκηνοθέτης της και Μάκης Τσίτας, συγγραφέας του βιβλίου και του θεατρικού έργου και διευθυντής του ηλεκτρονικού περιοδικού diastixo.gr , είναι από τους πρώτους υποστηρικτές του Δικτύου και θα βρεθούν για άλλη μια φορά στον χώρο των Φυλακών Κορυδαλλού, από όπου ξεκινά η μικρή τους «περιοδεία» στα καταστήματα κράτησης που τους έχουν προσκαλέσει. Επόμενοι σταθμοί το Νοσοκομείο Κρατουμένων «Άγιος Παύλος» και οι Γυναικείες Φυλακές στον Ελεώνα Θηβών.

Με τον ξαφνικό θάνατο, στις 30 Γενάρη 2016, του Γιώργου Ζουγανέλη, διευθυντή του Σχολείου των Φυλακών Κορυδαλλού από την ίδρυσή του το 2005, φίλοι, συνάδελφοι και συνεργάτες του, δημιουργήσαμε την Μη Κερδοσκοπική αυτή Εταιρία η οποία φέρει το όνομά του και σκοποί της, όπως αναφέρεται στο καταστατικό, είναι: «Η στήριξη και προώθηση του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης στα Σωφρονιστικά Καταστήματα της Χώρας, η στήριξη του Εκπαιδευτικού έργου εντός των Φυλακών και η υποστήριξη των κρατουμένων και των αποφυλακισθέντων οι οποίοι επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης».

Ο Γιώργος Ζουγανέλης, επεδίωκε την ανατροφοδότηση των μαθητών με ερεθίσματα και εμπειρίες οι οποίες θα λειτουργούσαν εγκαρδιωτικά και λυτρωτικά μικραίνοντας την απόσταση των κρατουμένων από την «κανονική ζωή». Με αφορμή την περσινή παρουσίαση της παράστασης στο ΣΔΕ είχε δηλώσει: «Στη “σκηνή” του ΣΔΕ Κορυδαλλού ανεβαίνουν συχνά θεατρικές παραστάσεις, ενώ και οι ίδιοι οι έγκλειστοι μαθητές, στο πλαίσιο του μαθήματος θεάτρου, οργανώνουν τις δικές τους. Γενικά υπάρχουν διάφορες εκδηλώσεις που λειτουργούν σαν πρότυπο για τους εκπαιδευόμενους τους ΣΔΕ των Φυλακών. Θέλουμε να τους εξάψουμε το ενδιαφέρον. Είναι μια ενδυνάμωση, μια εμψύχωση για τους ανθρώπους αυτούς μέσα στην μαυρίλα της Φυλακής».

Λίγα λόγια για την παράσταση

Μέσα στο πανηγυρικό κλίμα που επικρατεί στην Αθήνα του 2004 ο Χρυσοβαλάντης (Ιωσήφ Ιωσηφίδης), ένας τυπικός αντιήρωας της εποχής μας, άνθρωπος απλός αλλά οπλισμένος με χιούμορ, με φαντασία και με μια ιδιαίτερη λεκτική ευφορία έχοντας βρεθεί στα πενήντα του άνεργος και με υγεία κλονισμένη, εξιστορεί τα πάθη που υφίσταται από παιδί στην αναμέτρησή του με την πραγματικότητα.

Οι γυναίκες που συναντά, οι εργοδότες του, ακόμη και η ίδια η οικογένειά του τον προδίδουν ενώ γύρω του διαγράφεται η εικόνα μιας κοινωνίας που παρά την επιφανειακή ευμάρεια βυθίζεται στην παρακμή.
Μέσα από τον χειμαρρώδη μονόλογό του, που ακολουθεί τη ροή της σκέψης του, παρακολουθούμε τον αγώνα του να σταθεί όρθιος, ισορροπώντας ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό.

Το βιβλίο του Μάκη Τσίτα «Μάρτυς μου ο Θεός», έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014, ενώ ως Θεατρική παράσταση συνεχίζει για δεύτερη χρονιά να κερδίζει τους θεατές της στην σκηνή του Vault κάθε Σάββατο στις 18:00 και Κυριακή στις 21:00, με τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη στον ρόλο του Χρυσοβαλάντη.  Το κείμενο και η δραματουργική επεξεργασία είναι του Μάκη Τσίτα, η σκηνοθεσία της Σοφίας Καραγιάννη, η οποία έχει αναλάβει και την σκηνογραφική επιμέλεια μαζί με την Λίνα Παγώνη. Η μουσική επιμέλεια είναι της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου, οι φωτισμοί του Νίκου Βλασόπουλου. Βοηθός σκηνοθέτη η Μυρτώ Αθανασοπούλου, οι φωτογραφίες είναι του Χάρη Λυγούρα. Την αφίσα της παράστασης επιμελήθηκαν οι Νικολέττα Γιαννούλη και Αλέξανδρος Βενιέρης.

Όσοι δεν προλάβατε να δείτε το «Μάρτυς μου ο Θεός», σπεύσατε…

Πολυχώρος Vault: Μελενίκου 26, Βοτανικός, 2130356472, 6945993870
Ομάδα Gaff: 6945247197, 6945958292


*Οι φωτογραφίες από την περσινή παράσταση στο ΣΔΕ των Φυλακών Κορυδαλλού 


Γραφιστικές Εργασίες

Γραφιστικές Εργασίες